fbpx

Skrivetips til deg som vil bli litt bedre på å skrive

Seniorrådgiver Siv Heimdal i Myldring har skrevet mange tusen tekster. Her er 10 skrivetips som kan hjelpe deg med å få fart på skrivingen.

1. Skriv

Første skrivetips handler om at du faktisk må skrive for å skrive gode tekster. Ingen blir gode til noe ved å ikke gjøre det. Øvelse gjør mester. Skriv i vei. 

2. Skriv rævva

Det viktigste for å få fart på skrivingen er å komme i gang. Ikke tenk så mye på at du skal skrive verdens beste tekst, bare få noen setninger ned på papiret. Du må tørre å skrive skikkelig rævva. Du kan alltids redigere teksten etterpå. 

3. Vær bevisst på hva du vil si

Før du begynner med teksten din bør du skrive ned hva du vil si i én setning. Denne setningen hjelper deg strukturere teksten slik at du ikke skriver deg bort.  Hvis du ikke klarer å formulere budskapet ditt i én setning, har du for mye på hjertet. Se neste tips. 

4. Ikke si mer enn én ting om gangen

Mange har så mye på hjertet at de stapper teksten full av budskap. Problemet er at folk klarer ikke henge med på mer enn ett budskap av gangen. Regelen er derfor enkel: et budskap per tekst. 

5. Vær bevisst på hvem du skriver til

Du gjør skrivejobben enklere for deg selv hvis du vet nøyaktig hvem du skriver til. Det er mye lettere å finne budskap, argumenter, språk og bilder når du kan tilpasse deg mottakeren. Teksten blir også bedre når den er spesialskrevet til en mottaker. 

6. Be om hjelp

Teksten din blir garantert bedre hvis du ber noen om tilbakemeldinger på teksten din. Det som er åpenbart for deg, er kanskje ikke er like åpenbart for mottakeren. Se tips nummer to.

7. Les høyt

Et enkelt triks for å luke ut dårlige setninger er å lese teksten høyt for deg selv. Det er litt ukomfortabelt, men veldig effektivt. 

8. Vær bevisst på riktig format og sjanger

Skal du skrive en kronikk eller leserinnlegg har avisene en grense på antall ord eller tegn. Det er dumt å få teksten i retur på grunn av en slik feil. Sjekk alltid formatet på teksten før du begynner. 

9. Dropp ord som ikke gir teksten innhold

Det er fort gjort å proppe teksten full av ord som ikke gir teksten mening. Eksempler på slike ord er “litt”, “veldig” og “mye”. Dropp alle ord som ikke gir setningen mer mening, men bare gjør den (veldig) lang. 

10. Hjelp lese teksten din med mellomtitler og avsnitt

Det er vanskelig å lese mye tekst på en liten skjerm. Siste, og tiende skrivetips, handler derfor om at det er lurt å hjelpe leseren din med å dele inn teksten med mellomtitler og mange korte avsnitt. For mye tekst gjør leseren livredd, og de vil klikke seg videre. 


Les også: Derfor er en kommunikasjonsstrategi en klok investering

Del på Facebook
del på Linkdin
Del på twitter

Flere artikler fra Myldring

Bærekraft
Marie Storli

Det sirkulære veikartet: Slik kommer du i gang med satsingen på sirkulær økonomi

Norsk økonomi er bare 2,4 prosent sirkulær. Samtidig har norske myndigheter som ambisjon at vi skal bli et foregangsland innen sirkulær økonomi. I dette blogginnlegget introduserer vi “det sirkulære veikartet for finansnæringen”.

Les mer »