fbpx

Slik får du en kronikk på trykk

Hvordan få flere hundretusen personer til å lese kronikken din? Send inn en kronikk.

Å bruke mediene til å få ut budskapet ditt er effektivt, men enklere sagt enn gjort. Avisene mottar mange hundre kronikker hver dag og det er stort kamp om spalteplassen. Bruker du disse tipsene er det større sjanse for å få “ja” neste gang du sender inn en kronikk.

Tips #1: Spiss budskapet ditt

Pågangen av kronikker i mediene er som regel stor. For å få oppmerksomhet må du være villig til å tørre å mene noe, velge et fokus, samt spisse budskapet ditt deretter. Å være tydelig, ha godt vinklede meninger og argumentere for de er helt nødvendig for å lykkes med å skrive en god kronikk som engasjerer leserne.  

Tips #2: Start med det viktigste først

Mens en god tittel vil skape umiddelbar interesse, skal du i ingressen være saklig og introdusere problemstillingen/temaet du fremlegger. Husk at du i en kronikk skal starte med det viktigste først, altså konklusjonen. Resten av kronikken skal brukes til å underbygge konklusjonen din (den må være godt begrunnet!). En liten huskeregel: Konklusjon først, premissene etterpå.

Tips #3: Vær aktuell

For å øke sannsynligheten for å få en kronikk på trykk er det lurt å koble seg på en aktuell sak eller pågående debatt, eventuelt inkludere et nyhetspoeng som evner å skape en ny debatt. Dersom du er usikker på hva som kan regnes som et nyhetspoeng, er det lurt å ta utgangspunkt i nyhetskriteriene, ofte omtalt som VISAK-kriteriene: 

  • Vesentlig: Det som angår, interesserer og er viktig for mange. 
  • Identifikasjon: Mennesker og hendelser som vi kjenner oss igjen i. 
  • Sensasjon: Det ingen hadde trodd kunne skje, skiller seg fra det “vanlige”. 
  • Aktualitet: Det som er nært i tid eller sted, eller som kan knyttes til aktuelle nyheter. 
  • Konflikt: Det som skaper, eller kan skape, debatt og konflikt. 

Tips #4: Eksklusivitet 

For å nå bredt ut tenker du kanskje at kronikken bør sendes til flere medier. De fleste medier har imidlertid ofte som “regel” at de ikke vurderer kronikker eller innlegg som har stått på trykk eller er sendt til flere medier. Ikke send kronikken til flere medier, vær eksklusiv! Eventuelt kan du diskutere sampublisering. 

Tips #5: Unngå fagspråk – skriv for folk flest

Når du skriver en kronikk er det viktig å huske på at det ikke bare er fagpersoner som potensielt sett skal lese den. Det skal også være forståelig for “mannen i gata”. Å skrive enkelt og forståelig, og unngå fagspråk (akademisk språk) og fremmedord, er derfor helt essensielt. 

Tips #6: Fokuser på mennesker

Når man skriver en kronikk er det lurt å vinkle på mennesker fremfor tall. Det er fordi mennesker i større grad treffer hjertet og magen. 

Tips #7: Vær kortfattet 

En enkel hovedregel å forholde seg til, er at det er de korte innleggene som ofte er de beste. Korte innlegg kan som regel gå rett på trykk, og får som regel kortest ventetid for publisering.

Tips #8: Følg kravene til maksimal artikkellengde

Apropos viktigheten av å være kortfattet, de fleste medier oppgir informasjon om maksimal artikkellengde på nettsidene sine. Sjekk opp hvilke krav som gjelder for mediet du har tenkt til å sende kronikken til før du går i gang med å skrive, og du vil spare deg for mye arbeid. Samarbeidet med den potensielle redaksjonen vil også bli både effektivt og hyggelig.

Tips #9: Legg ved nødvendig informasjon

Sist, men ikke minst, når du sender inn en kronikk er det viktig å oppgi fullt navn, tittel, arbeidssted og telefonnummer, samt eventuelle interessekonflikter. Det er også vanlig at man må legge ved portrettbilde av forfatteren bak kronikken. 

Les også: Skrivetips til deg som vil bli litt bedre på å skrive

Del på Facebook
del på Linkdin
Del på twitter

Flere artikler fra Myldring

Bærekraft
Marie Storli

Det sirkulære veikartet: Slik kommer du i gang med satsingen på sirkulær økonomi

Norsk økonomi er bare 2,4 prosent sirkulær. Samtidig har norske myndigheter som ambisjon at vi skal bli et foregangsland innen sirkulær økonomi. I dette blogginnlegget introduserer vi “det sirkulære veikartet for finansnæringen”.

Les mer »