HJEM
KONTAKT OSS
OM OSS
AKTUELT

3 grunner til at kvinner sier nei til å holde foredrag

Har du noen gang tenkt over hvorfor det er så mange flere kvinner enn menn som sier nei til å holde foredrag? Daglig leder i Myldring, Synnøve Hokholt Sagafos, reflekterer i dette blogginnlegget om mulige grunner til at det har blitt slik.

1. Damer har ikke lyst til å holde foredrag

Kan det være at damer rett og slett ikke har lyst til å holde foredrag? Mange sier jo faktisk nei når de blir spurt.

Flere med erfaring fra arrangørsiden opplever at kvinner sier nei. Hvorfor gjør de det? Kanskje er det fordi det er rett og slett litt skummelt?

Mulig løsning? Arrangører må lage trygge rammer for de som skal snakke – både for kvinner og menn.

Trygge rammer betyr å ha god kontroll på arrangementet. Det betyr å gi god informasjon i forkant, følge tiden, ta godt imot foredragsholderen, ha på plass teknikk, gi prøvetid om man vil, og sørg for at det er en god fasilitator som kun slipper til relevante spørsmål.

2. Damer er ydmyke og må spørres minst tre ganger før de sier ja. Det kler en kvinne å være ydmyk.

Det kler en kvinne å være ydmyk. Så fin du er i dag! “Nei guri, jeg slang jo bare på noe”. Du er flink! “Gi deg, ikke så flink!”. Har du lyst til å holde foredrag? “Jeg?? Er du gal. Nei det kan jeg ikke”. Sier damene “nei” bare fordi du ikke spurte dem tre ganger?

Tilbakemeldiger vi har fått fra kvinnelige foredragsholdere er at mange arrangører spør på feil måte.

-Vær spesifikk når du skal spørre om noen skal holde et foredrag. “Hei, har du lyst til å holde et foredrag? Det ser ut som du kan noe kult.” Dette er feil. Her må man ta stilling til sykt masse greier. Hvor lenge, hva hvor, når, er jeg flink nok, hjelp, nei takk.

En løsning er å være konkret i forespørselen:

“Hei, jeg ser du er helt sinnsykt god på å lage videoer til sosiale medier, og jeg har veldig lyst til at akkurat du skal komme å snakke om det i 10 minutter med en enkel keynote 20. oktober klokken 19.15 på en kveld om sosiale medier! Bruk gjerne den videoen du postet 17. juli 2018 som utgangspunkt. Det vet jeg blir jævli fett!”

Da blir svaret noe annet: Ja, jeg kan vel det!

Et annet tips er å luke ut ting som gjør det lett å si nei: Vær ute i god tid! Damer er travle folk og mange foretrekker også god tid til å forberede seg.

3. Damer blir kvotert inn som foredragsholder

Kvoteres inn? Nei takk!

Mistanken om å bli kvotert inn som dame er sykt kjip! Skal du ha en dame bare for å ha en dame eller skal du ha en person som er dyktig?

Ingen vil sitte igjen med følelsen av at de bare er der på grunn av kjønn. Dette går selvfølgelig begge veier. Det er faktisk noen som sier nei, fordi de får følelsen av at de nå bare blir spurt i siste liten fordi det mangler en dame.

Mulig løsning: Tenk på balansen fra første dag når du programmerer så unngår du å havne i en situasjon hvor programmet består av 80 prosent menn og 20 prosent kvinner. Da slipper du et damejag når det nærmer seg deadline, og det kan være vanskelig å skjule overfor de du spør om å holde innlegg.

Vi i Myldring har arrangert konferanser innen mange forskjellige fagfelt som landbruk, klima, bærekraft, finans, innovasjon og nye forretningsmodeller. Det er egentlig ikke så vanskelig å få mangfold på scenen. Det er som alt annet her i livet – du må være bevisst på oppgaven.

Oppsummering:

Trenger du hjelp til å arrangere arrangementer med god fordeling i kjønn og mangfold? Ikke nøl med å ta kontakt!